Образование

Обявиха лауреатите на Националното състезание за ученици за разработване на философско есе

Конкурсът се организира от Философския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за четвърта поредна година.

Джоанна Енсев от СУ „Максим Горки” в Стара Загора е победител във възрастовата категория 12 клас. Тя се класира на първо място с  98,5 точки и успех Отличен 5,94. На второ място след нея  с 97 точки и успех Отличен 5,89 е  Йоана Евгениева от Второ СУ Проф. „Никола Маринов” – Търговище. Трета в класацията е Даниела Вергова, възпитаник на  Немска Езикова гимназия „Гьоте”  – Бургас, с 95,5 точки и успех Отличен 5,83. Сред лауреатите е и Бояна Узунова, ученичка в търновската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Съгласно регламента на състезанието зрелостниците имат право да кандидатстват по избор в една от специалностите на Философския факултет на Великотърновския университет.

Във възрастовата категория 9-10-11 клас с най-добър резултат е Виктория Димитрова от СУ „Максим Горки” – Стара Загора. Тя е постигнала 99 точки и успех Отличен  5,96. На второ място се класира Елизавета Каменская от  СУ „Константин Преславски” –  Варна, а на трето – Клементина Праматарова от Математическа гимназия  „Академик Никола Обрешков” в Бургас.  Сред отличниците в тази възрастова група са Ива Петрова, Мария Пашова и Теодора Иванова, ученици на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”  и Иван Данев от Природо-математическата гимназия във Велико Търново.

Всички участници в конкурса получават сертификати. Учителите на класираните от 1 до 6 място ще получат грамоти, а най-добрите есета ще бъдат публикувани в сборник с философски изследвания на студенти, докторанти и преподаватели, каза проф. Вихрен Бузов, зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и председател на журито на състезанието.