Здравеопазване

Обявена е грипна епидемия до 5 февруари в област Велико Търново

   Още три области на страната обявяват грипна епидемия – Велико Търново, Шумен и Перник, информират от Министерството на здравеопазването. Във Велико Търново временните противоепидемични мерки ще важат до 5 февруари.  Те са уточнени със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция.  Сред тях са преустановяване на свижданията в лечебните заведения, а в доболничната помощ преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. И още – провеждане на стриктен ежедневен филтър от медицинските специалисти в детските заведения – детски градини и детски ясли, за недопускане на деца с клинични симптоми за остри заразни болести. Откритите болни деца се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.

Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и предмети и често проветряване на помещенията.  Преустановяване на свижданията и провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за грип и ОРЗ, като заболелите лица от персонала не се допускат на работа, предвиждат още временните противоепидемични мерки.  Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, както от медицинския персонал, така и от посетители.

Силно препоръчително е носенето на защитна маска за лице в градски транспорт, институции и други места, в които има струпване на повече хора, уточняват още от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Велико Търново