Политика

Общински съветници от БСП със сигнал до прокуратурата за услуга на ВиК дружеството

Сигнал до прокуратурата за злоупотреба от страна на великотърновското ВиК дружество, внесоха петима общински съветници от групата на БСП. Стоян Витанов, Стефан Антонов, Красин Каракоцев, Валерия Дончева и Петко Тюфекчиев  настояват да бъде извършена проверка, защо местното ВиК таксува своите абонати за пречистване на отпадни води, а не извършва такава услуга. По думите на Стоян Витанов, отпадните води от домакинства, публични структури и фирми директно се вливат в р. Янтра без да преминават през пречиствателна станция. Това се отнася за южната част на кв. Зона „Б”, южната част на кв. „Бузлуджа”, кв. „Чолаковци”, западната част на „Западна промишлена зона”, промишлена зона „Дълга лъка” и част от Стария град. Освен това, според съветниците, хиляди граждани заплащат ежемесечно огромна сума за услуга, която ВиК „Йовковци” не извършва, но фактурира и инкасира плащания. „ Ние сме подали този сигнал  като граждани, засегнати от тази злоупотреба. Не може да се начисляват суми, без да получаваме такава услуга. Ако прокуратурата докаже, че има престъпление, гражданите трябва да заведат съдебни искове, защото тези суми са събирани направомерно”, категоричен е Красин Каракоцев.

В своя сигнал, освен за проверка, дали има данни за извършено престъпление, общинските съветници настояват  прокуратурата да предприеме действия за преустановяването на фактурирането и заплащането на неизвършваната услуга.

По думите на съветниците, с проблема вече са запознати експертите в МРРБ, КЕВР, Асоциацията на ВИК дружествата и „Български ВиК холдинг”.