Общински съвет

Общинският съветник Димитър Чолаков с виртуална приемна за сигнали от граждани

Мобилно приложение ще изпълнява функцията на виртуална приемна на общинския съветник Димитър Чолаков, а жителите на Велико Търново вече могат да подават сигнали за нередности и онлайн, през телефоните си. В приложението “VTBG”, освен описание, гражданите могат да качват и снимки на проблема и да локализират местоположението му на карта.

„Жителите на Велико Търново са лишени от непосредствен достъп до представители на местната власт, а повечето от питанията, които съм поставял на сесии, са именно по проблеми, за които са ме търсили наши съграждани. Аз съм икономист, но цял живот работя с компютри и програмисти. Навремето управлявах интернет зали, в които израснаха цели поколения. Още от тогава имам приятели, с които сега се замислихме, защо да не създадем нещо удобно, което всеки да има в телефона си и без да се отклонява от ежедневните си задачи, да може да се свърже с представител на местната власт. Това не е  просто анонимно приложение, това е моята виртуална приемна.”, обяснява Димитър Чолаков.  Мобилната апликация е безплатна и може да бъде свалена на всеки смартфон от App store и Google Play. Регистрацията не изисква предоставяне на лични данни и може да бъде извършена и през фейбук профил, а обратната връзка с потребителите се осъществява чрез имейл адрес.

По думите на общинския съветник, за да бъдат обхванати всички сигнали, подадени в приложението, в работата му по обработката им, ще му помага екип от съмишленици и IT експерти. Вече са факт и първите съобщения за нередности във виртуалната приемна, които касаят инфраструктурни проблеми и неправомерно изхвърлени строителни отпадъци пред жилищни сгради в старата столица.