Политика

Общинските съветници от БСП Велико Търново ще гласуват „против” проекта на Бюджет 2018-а

Общинските съветници от групата на БСП в местния парламент ще гласуват „против” проекта на Бюджет 2018-а. По думите на Стоян Витанов заложените разходи няма да изравнят стандарта на социалните услуги между градския център, кварталите и населените места. Основните критики на социалистите към финансовия документ са, че в него не са планирани средства за актуализиране на транспортната схема, изграждане на паркоместа, повече инвестиции за селищата извън старопрестолния град. Те няма да подкрепят и закупуването на нов репатриращ автомобил, както и отчета за изпълнение на плана на Общинската агенция по приватизация.

„Паякът” и скобите влияят негативно върху публичния образ на Велико Търново, заяви Стефан Стефанов.

„Не може да се разширява само синята зона и да не се създават нови паркинги. Трябва да има места за паркиране, без да се нарушава законът”, коментира Ирена Стасинопулу.

„Бюджет още от същото” е приходната и разходната част за Валерия Дончева. Тя определи трафикът на превозните средства в града като основен проблем за гражданите. Според нея, ако населените места не получат повече средства с увеличението на минималната работна заплата – проблемите в селата ще се задълбочат и местните управници няма да могат да ги разрешават.

„Местните приходи намаляват. Какво правим след 2020 година? Това е големият проблем, с който всички трябва да се ангажират. За четири години три пъти се е увеличавал данъкът за МПС. Какво правим с тези средства? Улици ли правим, тротоари ли правим, решаваме ли проблемите на града или просто запълваме дупки“, пита ръководителят на групата  Петко Тюфекчиев. Той сподели, че не е наясно какъв  е бюджетът – на разширяване,  развитие или на оцеляване.

Строителството на нова детска градина в кв. „Зона Б” и довършването на храма „Възкресение Христово” в Руските гробища социалистите оцениха като положителни в Бюджет 2018-а.

Проектът ще се обсъжда на утрешното редовно заседание на Великотърновския общински съвет.