Култура Община

Община Велико Търново с богата коледна програма и тази година

Със запалването на коледните светлини утре вечер стартира наситената с многобройни и интересни културни събития програма на Община Велико Търново, посветена на коледно-новогодишните празници. Украсата и елхата ще грейнат в 17:30 часа, а за доброто настроение  ще се погрижат театър „Весел” и Държавният куклен театър в Сливен. За малчуганите те са предвидили спектакъла „Време за подаръци”, който ще представят пред сградата на Община Велико Търново. Празнични фойерверки също ще има, съобщи днес директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

От 1 до 31 декември в парка „Марно поле” ще работи Коледният базар. Официалното откриване е в първия ден от декември в 18 часа. Лунапарк, виенско колело, забавления за деца, анимация и разбира се – къщичката на Дядо Коледа, където малчуганите ще могат да пуснат своите писма до белобрадия старец, ще има и тази година на базара. Коледен автобус по традиция ще води децата от училищата и забавачниците до парка в центъра на града, а български производители ще изложат своите стоки за радост на старостоличани и гости.

Две коледни работилници организират от Община Велико Търново. Едната ще бъде на 9 декември, а втората – на 16 декември. Те ще се проведат на третия етаж, във фоайето на Общината, между 10 и 15 часа. Работилничката на 16 декември ще бъде за изработване на детски сурвакници. За децата ще има почерпка и анимация.

За малчуганите на Велико Търново ще има и куклени спектакли на Коледна тематика. Маратонът започва още тази събота, когато от 11 часа на сцената на читалище „Искра” Русенският куклен театър ще представи своя премиерен спектакъл „Малката кибритопродавачка”. Следващите съботни представления на сцената на театър „Весел”, са „Коледа с приятели” (2 декември), „Коледни снежинки” (9 декември) и „Обущарят и джуджетата” (16 декември). Всички куклени представления са с начален час 11.

В Голямата зала на Община Велико Търново ще има два коледни концерта – на СУ „Емилиян Станев” на 19 декември от 14 часа, и на вокална група „Пеещи камбанки” от 18 часа на 21 декември.

Вечер с музиката на ФСБ с участието на Иван Лечев и Румен Бояджиев (на 2 декември), и концерт на Струнен квартет „Колегиум Силания” (на 11 декември) с художествен ръководител Дочка Михова пък организират от „Клуб 7” за Коледа тази година.

На 21 декември ще бъде коледният концерт на МДТ „Константин Кисимов” – с нова програма и участието на звездите на търновския театър

Община Велико прави два музикални подаръка за жителите и гостите си за Рождество. Юбилейният концерт, посветен на 50-годишнината на Духовия оркестър на Община Велико Търново, е сред акцентите в програмата. Гост-изпълнители ще бъдат Орлин Горанов и Весела Бонева, а събитието ще бъде на 7 декември от 19 часа в Голямата зала на търновския театър. На 10 декември от 11 часа отново в сградата на МДТ „Константин Кисимов” Астор и Ангел Заберски Брас Бенд пък ще представят концерта „Вълшебствата по Коледа”. Авторска музика на живо с едни от най-добрите джаз музиканти на България, заедно с фокусите на Астор, който дори ще се превъплъти в образа на Дядо Коледа и ще раздава подаръци, са удоволствията, които могат да очакват зрителите. И двата концерта са с вход свободен, а поканите се вземат от билетната каса на театъра. Изложби, концерти на местни изпълнители и танцови формации, гостувания на столични театри също са предвидени в културния календар, посветен на Коледа и Нова година.