Денят Община

Община Велико Търново отбелязва Международния ден за борба с глада

Община Велико Търново се включва в отбелязването на Международния ден за борба с глада – 16 октомври. За шества поредна година съвместно с местната структура на Български червен кръст в старопрестолния град ще бъде реализирана благотворителна инициатива за осигуряване на топла порция основно ястие и десерт за 75 социално слаби и крайно нуждаещи се лица – потребители на социалната услуга „Обществена трапезария“. Порциите са приготвени от Домашен социален патронаж – Велико Търново, хранителните продукти са предоставени от местната организация на Български младежки червен кръст след дарителска акция в два супермаркета в града.

Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера. Чрез социалната услуга „Обществена трапезария“ всеки делничен ден в старата столица  75 потребители в нужда получават безплатно топла храна. Финансирането е осигурено от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

От началото на месеца Община Велико Търново предоставя обедни порции до домовете на 60 лица, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация заради продължаващата извънредна епидемична обстановка. Инициативата се реализира в изпълнение на проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Велико Търново“, финансиран съответната целева програма. По същия механизъм през май и юни на територията на общината бяха подпомогнати 210 жители на града и населените места.

Дори и след приключването на програма подпомагането на 60-е потребители с топъл обяд до домовете им ще продължи чрез нов проект, който ще се финансира от оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. За кандидатстването се очаква одобрение от Общинския съвет на предстоящата в края на месеца сесия.

Чрез домашния социален патронаж Община Велико Търново ежедневно предоставя услугата „Доставка на храна в дома“ за над 450 свои абонати на територията на 16 населени места. Всеки от потребителите може да избира измежду четири основни пакета с продукти. За лицата с най-ниски доходи, чиито размер е под линията на бедност, се прилагат значителни преференции при определяне на таксата за ползване на услугата.

В домашния социален патронаж се приготвя храната за над 60 потребители от социални услуги, функциониращи на територията на Община Велико Търново.