Община

Общественикът Нейко Генчев е новият зам.-кмет на Велико Търново

Общественикът и издател Нейко Генчев е новият заместник-кмет на Велико Търново, който поема ресора „Хуманитарни дейности“. Под негово оперативно ръководство ще бъдат общинските структури, ангажирани с политиките в сферата на културата и изкуствата, образованието, младежките дейности и спорта, социалните дейности и здравеопазването. Той се присъединява към екипа от заместници на кмета Даниел Панов, в който са още Снежана Данева-Иванова („Финанси“) и проф. Георги Камарашев („Строителство и устройство на територията“).

Нейко Генчев е сред обществениците във Велико Търново, които бяха обединени от кмета Даниел Панов и инициираха официалното признаване на старопрестолния град за историческа и духовна столица на България от 44-о Народно събрание.

Нейко Генчев е издател, преводач, автор на специализирани публикации и книги, съставител, редактор, консултант по специализиран софтуер. Работил е над десетилетие като професионален музикант. Композитор и поет. Занимава се с графичен дизайн и техническо оформление на книгата. Автор е на оформлението и кориците на повече от 5000 издания. Основател (1996) и управител (до 2021 г.) на печатница „Фабер“, с над 3600 публикувани заглавия на издателството и повече от 10 000 подготвени и отпечатани издания за клиенти в страната и чужбина.

Университетски преподавател и съпредседател на Института за приложна музеология, зам-председател на сдружението на българските академични издателства.

Общественик, инициатор и организатор, спомоществовател и участник в редица проекти в областта на българската култура и историческото наследство – фестивали, изложби, национални срещи и конференции. Представител на България в няколко международни културни организации.