Коментари Образование

Обучение за медийната манипулация се проведе във Велико Търново

Медийната манипулация Младежко обучение за медийна грамотност, под надслов „Медийна манипулация. Младежкото възприятие на информацията” проведе във Велико Търново сливенското Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос”, което отскоро развива дейност и в старата столица. На форума взеха участие 30 младежи от 5 страни, до края на седмицата те са у нас по международен обмен, финансиран от програма Еразъм+. Актуални теми за фалшивите новини и дезинформацията в условията на 21 век, възприеман от мнозина за столетието на информацията, коментираха представители на Общинското радио и съветникът в местния парламент Петко Тюфекчиев.

Темата за причините и последствията от феномена „фалшиви новини” породи динамична дискусия, а в нея младежите споделиха много примери за медийни манипулации, с които са се сблъскали в собствените си страни.  Разгледани в телеграфен вид, заглавията днес будят почуда и насмешка, но негативните резултати, които са имали в момента на своя най-усилен тираж, реално внушените паника и страх са не само сериозен, но дори тревожен факт.

Днес е трудно да обхванем с погледа си целия силует на задкулисието,

създало фалшивите новини. Тук сравнението на феномена проявленията му със северноатлантически айсберг, чието чутовно ледено туловище остава скрито от очите ни, е съвсем адекватно. Адекватно е и сравнението на нашата търпимост и лековерност с игра на руска рулетка.

Историята помни, че зверствата на Третия райх станаха възможни, благодарение на медийната манипулация чрез радио, телевизия и преса, която диктаторите наложиха на многомилионното германско население. Историята помни още името на една от първите и най-известна жертва на фалшива новина – френската кралица Мария- Антоанета, на която често се приписва фразата „Като нямат хляб, да ядат пасти”, казана век и половина по-рано от една испанска нейна предшественица. Но изводът, който правим на база тази историческа памет днес е, че на практика само една фалшива новина, добре разпространена, има силата да детронира хилядолетната европейска монархия. Тази новина отсече главата на властта, управлявала безпроблемно както най-будните философи, непокорни изследователи, най-смелите армейци и пълководци, и не на последно място – милиарди обикновени граждани, чиято сила бе употребена така както меката водна пара задвижва стоманения чук на стотонен парен локомотив. Една фалшива новина е доказано – достатъчна.  Днес обаче ни заливат с неизброимо количество такива. Какви ще са последствията от тази масова истерия, в която задкулисни манипулатори опитват да ни давят, предстои да разберем.

Снимка на корица: Pixabay