Образование

Сговорна дружина… носи опит от чужбина

Това е мотото на кампания, организирана от „Тук-там” – сдружението на сънародниците с опит и образование в чужбина, които вярват в България. Тя се провежда за втора поредна година, разказа търновката Стела Александрова от сдружението. „Идеята на фонда за стипендии „Иди, учи и се върни” е да финансира магистратурата на българи, които искат да се учат в чужбина, после да се върнат в страната и да се реализират тук, като пренесат опита, който са добили там”, поясни тя. Средствата, които подпомагат образованието зад граница са в размер на 10 000 лв. и според организаторите те са, ако не достатъчни, то поне значителна помощ.

„В кампанията тази година наблегнахме на моделите от епохата Възраждането, когато десетки българи са имали подобна практика. Старите българи са осъзнавали колко е важно да бъде внесен някакъв опит от другаде, за да може да се развива страната”, обяснява Стела. Точно това искат да повторят от „Тук-там”. Затова се обръщат към всички, които вярват, че образованието е кауза и решението на много проблеми стои именно зад него. „Могат да се свържат с нас на facebook страницата ни. Вече имаме трима стипендианти от миналата година. Единият учи „Право” в Харвард, другият – „Изкуствен интелект”  Кеймбридж, а дамата следва магистърска програма „Методи за учене сред природата” – една доста интересна магистратура, която се провежда в три държави. В момента семестърът е в Марбург, а останалите филиали са в Холандия, Белгия и Германия”, обобщава Александрова. По нейни думи няма ограничение за специалностите, стипендията е отворена за всички. Най-важен критерий е мотивацията, кандидатите трябва да бъдат целенасочени, да са избрали специалност, която продължава пътя им до момента, както и да знаят точно какво искат да направят след като се върнат.

„Тримата ни студенти тази година ще се върнат у нас, дипломирани. Имаме желание да изпратим още трима. Всички кандидати минават през доста строг подбор.  Това не е просто една стипендия, която раздаваме- нашата идея е да изградим цялостна програма, която развива новите лидери и след като се върнат ние им съдействаме да се реализират тук, тъй като вече десет години провеждаме кариерният форум „Кариера в България. Защо не?”. 93 компании и над 1500 кандидати се включиха в него на последното му издание. Благодарение на работата, която вършим през всички тези години познаваме доста добре пазара и възможностите за реализация”, уверява Стела.