Община

Обновяват площадно пространство в Дебелец със средства от Местни инициативи

Градският площад в Дебелец ще бъде обновен изцяло с финансиране по програма „Инициативи на местните общности”. С близо 8000 лева пространството ще получи нова визия, съобщи кметът на населеното място Снежана Първанова. Теренът е с площ над 2000 квадратни метра.  „Съгласно проекта в средата на обекта ще бъде направен разделителен остров, с който ще се обособят три улични платна с габарит на двупосочно движение. Върху разделителната ивица, която ще бъде оформена с бордюри, ще се създаде зелена зона. Пътните платна ще бъдат осигурени с вертикална и хоризонтална маркировка, ще има и места за паркиране. Настилката на прилежащата тротоарна площ, където миналата година засадихме храсти, ще се смени с павета”, поясни кметът на Дебелец. Според предварителни изчисления на кметството след реализацията на проекта ще се намалят разходите при бъдещо преасфалтиране и средствата за  поддръжката на площада.

Проектът е изготвен от лицензирани проектанти, в момента се съгласува с КАТ и местната комисията по транспорт и паркиране към Община Велико Търново.

Снежана Първанова подчерта, че решението за реконструкцията на площадното пространство на ул. „Васил Левски” е взето след обсъждане с членовете на Обществения съвет,  в който участват  13 човека – директори на образователни институции, представители на бизнеса, на младите хора, от гражданска квота.

Очаква се строително-монтажните работи да приключат до средата на година.

С 16 хиляди лева от програмата „Инициативи на местните общности” разполага Дебелец за 2019 г. С останалите 8 хиляди лева и 14 000 хиляди от Инвестиционната програма ще бъдат преасфалтирани участъците от уличната мрежа в най-лошо състояние.