Култура

Обновена е камбанарията на храм „Свети Георги Победоносец“ в с. Леденик

Дни преди Великден, жителите на великотърновското село Леденик могат да се похвалят с нова придобивка – изцяло обновена камбанария на храма „Свети Георги Победоносец“. Куполът е позлатен, направен от двама майстори от Украйна по технологията на рибени люспи с титаниево покритие. Трите камбани също са с подновена конструкция и ще бият точно в нощта на Великден. Кръстът е нов, позлатен и обърнат на изток, както повелява канонът, уточнява кметът на с. Леденик Антон Кръстев.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ е строена през 1842 година. Тя е изографисана от Захари Зограф и е паметник на културата с местно значение. Новата камбанария е реализирана с помощта и съдействието на великотърновския митрополит Григорий.

След време кметството ще кандидатства по проект за въстановяване и на стенописите. Ще бъде направен и малък параклис до лечебния извор в селото, допълни още кметът.

За Великден от Сдружение „Европейско развитие за с. Леденик“ организират две събития. В събота, 15 април от 14.00 ч. организират детска работилничка за боядисване на яйца в храма. А в неделя, 16 април от 10.00 ч. отново пред църквата ще се извие Великденско хоро.