Образование Политика

Облекчаване на натовареността на учителите над 50 г. с един час седмично, предлага Синдикат „Образование“

Натовареността на учителите на възраст над 50 години да се облекчи с един час седмично. Това предлага пред МОН Синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа“. „Предложението е в контекста на  политиката за рехабилитация, за превенция на бърнаут ефекта за българските учители, която я има във всички европейски образователни системи и страни, по света също е традиция. В България сега прохожда, в период на планиране е“, обясни пред Общинското радио председателят на синдиката д-р Юлиян Петров. Той представи съвместно изследване с Пловдивския университет, според което изхабяването при българските учители стига тревожните 70% при 35-40% при европейските им колеги. „Така че ние трябва час по-скоро да помислим за т.нар. компесаторни механизми. Един от тях е този, който предлагаме в работната група на Министерството на образованието и науката – да се облекчат учителите над 50 г. с един час седмично, за да се съхранят до възрастта за пенсиониране. Това е европейска  и световна практика. Например в Израел натовареността на учителите след 50 години се намалява и стига до 12 часа при средна заетост от 18 часа седмично, както е и у нас“, каза д-р Петров.

Председателят на Синдикат „Образование“ отбеляза, че според проучвания   по време на дистанционното обучение, което продължава почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20%, което  е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист.

Д-р Петров припомни, че след промените в КТ в края на м.г. учителите и директорите на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Сега Синдикатът предлага  за сметка на Министерството на здравеопазването, да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. „Това ще определи броя на преболедувалите и ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела“, коментира д-р Петров. На този етап искането не е постигнало одобрение.

 

Снимка – Фейсбук