Политика

Областният управител прие новия посланик на Русия

Областният управител Георги Гугучков прие посланика на Руската Федерация Н.Пр. Елеонора Митрофанова. Това е първото посещение във Велико Търново на дипломата, чийто мандат в България започна на 15 януари 2021 година. Областният управител представи пред госта географското разположение на област Велико Търново, както и културното и икономическото  развитие. Той акцентира на това че, държавите ни имат трайни исторически и културни връзки. Руските туристи винаги са проявявали интерес към Велико Търново и региона.
„Към днешна дата шест от общинските центрове в областта имат подписани договори за побратимяване с градове в Русия. Ще се радвам да продължим това сътрудничество и да го развиваме“,  каза областният управител.
Според посланика такова сътрудничество би могло да бъде реализирано в сферата на туризма и културния обмен. Н.Пр. Елеонора Митрофанова е останала силно впечатлена от културно-историческите паметници и природните забележителности в региона. Според нея руските туристи имат голям интерес не само към морските курорти, но и към туризма, свързан с културно-историческото наследство и към лечебните минерални води.
На срещата присъстваха заместник- областните управители Габриела Шилкова и Станислав Николов.
Н.Пр. Елеонора Митрофанова бе придружена от Филип Воскресенский –пълномощен министър в Руското посолство, Валентин Солдокин –втори секретар в Руското посолство, Нина Бизина – пресаташе в Руското посолството, както и от Андрей Громов, генерален консул в Генералното консулство в Русе и Владимир Токтаев, аташе в Генералното консулство в Русе.
На финала на срещата Н.Пр. Елеонора Митрофанова и областният управител Георги Гугучков си размениха протоколни подаръци. Тя получи картина с изглед от Велико Търново, а руската делегация подари уникално издание с архитектурните ансамбли на Москва.