Денят Здравеопазване

Областният съвет на БЧК – Велико Търново награди 30 свои членове по повод Международния ден на доброволеца

В навечерието на Международния ден на доброволеца Областният съвет на БЧК – Велико Търново награди 30 свои членове. Всички те през годината безвъзмездно са помогнали на уязвими хора във всекидневни и бедствени ситуации.

Инициативата е традиционна и се провежда всяка година в дните около 5 декември. Сред наградените са и младежи, които са част Български Младежки червен кръст, както и членове на общинските организации в областта.

Областния съвет на БЧК откри нова зала, която беше осветена от заместник- председателя на организацията във Велико Търново, Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Тя символично е наречена „Зала на доброволеца“.

„На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Затова тази реновирана зала сме я нарекли „Зала на доброволеца“, каза д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново.

Тази година се навършват 145 години от създаването на БЧК в страната, а това са част от инициативите, с които съсловната организация във Велико Търново отбеляза годишнината.

Д-р Галина Гарева припомни, че на 25 октомври 1885 е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент.

„Ние, великотърновци имаме нашите предци, като учредители и утвърдители на Българския Червен кръст. Оттук нататък можем да се гордеем. Червеният кръст, не случайно кръст, тъй като той е толкова близко с онова, което ни поръчва Господ и Исус Христос – да бъдем милосърдни към ближния, да даваме дарения и да правим добро винаги на ближния “, напомни митрополит Григорий.