Здравеопазване

Областната болница „Д-р Стефан Черкезов” с водещо място като донорска база у нас

Започна месецът на донорството.  От началото на 2019 година у нас успешно са реализирани 12 донорски ситуации, 5 от тях са от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Тези данни за поредна година отреждат водещо място като донорска база в България на областната болница във Велико Търново.

През последните години координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова усилено работят върху информирането на обществото ни, като се започне от подрастващите за изключително важното значение на този хуманен акт за спасяването на човешки живот. Това е и основната причина за високия брой успешно реализирани донорски ситуации и нулевият отказ от страна на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт във великотърновската болница през 2019 година.

В началото на проявите по повод месеца на донорството д-р Сибила Маринова взе участие като лектор на Националния конгрес на пациентските организации, който се проведе в Стара Загора. Темата на д-р Маринова беше „Насърчаване на донорството и трансплантациите – хуманният акт „Дари живот“. Тя беше лектор и на обучение по органно донорство и трансплантация ”Предизвикателства и перспективи”, провело се в София. Темата на д-р Маринова беше “ От мозъчна смърт до трансплантация- защо не ни се получава”. До края на месеца предстоят още редица прояви посветени на донорството.