Поминък

Обвързаната помощ подкрепи фермерите преди празниците

По сметките на овцевъдните и козевъдните организации вече са сумите, които Държавен фонд „Земеделие” разпределя от остатъчния ресурс през декември. Те са в размер на над 22 млн. лева. Това е обвързаната подкрепа за овце-майки и кози майки под селекционен контрол за 2017 г., съобщи за Общинското радио Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), в която членуват фермери и от Великотърновска област.

Овцевъди и козевъди получават по 80 лв. на животно за първите 300 допустими за подпомагане овце и кози и 64 лв. за над 300 животни.

Ставката по схемата за обвързано подпомагане обаче не е окончателна. Остават за доплащане около 2 млн. лева, които ще се преведат вероятно в началото на година, поясни Караколев.

Създаване на мини мандри, кланици и мобилни магазинчета, промяна на Наредба 26 за търговия с продукти от овче и козе мляко от стопанствата у нас и в Европа, както и сдружаване на повече фермери – това са част от перспективите пред бранша, стана ясно по време на годишната среща на НОКА, която се проведе преди няколко дни. Събитието бе подкрепено от експерти от земеделското министерство, учени и представители на животновъдни институти и фермери.

Кремена Крумова – Попова