Здравеопазване

Няма регистриран случай на СПИН в областта през януари

 Няма регистриран серопозитивен резултат за ХИВ/СПИН в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново през януари. В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН са преминали 40 души. От тях 23-ма са мъже и 17 жени, на възраст от 20 до 60 години.

В лаборатория “Паразитология” на РЗИ през изминалия месец са направени 591 изследвания на граждани, организирани детски колективи и домове за социални услуги, съгласно изискванията на Наредба № 5 за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози. В лаборатория “Микробиология” броя изследвания на граждани  е 256, а в лаборатория “Вирусология” – 214, сочат данните от януари.   

263 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през януари в област Велико Търново. В предходния месец те са били с 39 повече. Най–висок е относителният дял на варицелата – 75 %, сочат данните от Регионалната здравна инспекция. От там отчитат намаляване на въздушно-капковите инфекции спрямо декември.

180 са регистрираните случаи на варицела в областта през януари. През 2018-а те са били 889. През този период от скарлатина са заболели 37 души, а през изминалата година те са били 120. Случаите на туберкулоза през 2018-а са 52, а през януари – пет. За изминалия месец общо най-висока е заболеваемостта в общините Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец.