Култура

„Няма да платим” по Дарио Фо – премиерно в МДТ „Константин Кисимов”

„Няма да платим! Няма да платим!” по Дарио Фо представя трупата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Премиерните дати са две – на 1 и 6 декември от 19 часа на Камерна сцена на културната институция. Режисьор на постановката е Георги Михалков, в чиито ръце е поверен и спектакълът „Албена” на търновския храм на Мелпомена. Експериментално произведение, изцяло изградено на етюдна основа – така описва спектакъла неговият режисьор. „Това е произведение за днешния ден, в днешния ден. Дарио Фо беше един изумителен маймуняк, гениален драматург. Естественият начин пиесите мy да продължат да живеят, е да се играят по този начин. Търся възможности да експериментирам, да работя с текста и формата по начин, който да ме провокира. Рутината е нещо, което изморява всички. Дарио Фо ми дава възможност да изневеря на думата, за да бъда верен на духа му”, подчерта Михалков.

Той работи с два екипа в „Няма да платим”, а три от ролите са дублажи. Режисьорът работи с целия млад състав на театъра, а повечето от актьорите са около 30-годишни, уточни той. „Комедия в България се прави пошло и трудно. Комедията трябва да бъде като шампанско – трябва да блика. Това е труден жанр, който изисква много сръчност и скорост, които ще видите в това представление”, емоционално допълни Георги Михалков.

В четири образа се превъплъщава в спектакъла актьорът Милен Иванов. „За всеки театър е чест и привилегия да има актьор като Милен в трупата си”, категоричен бе режисьорът.

Художник на представлението е Лидия Къркеланова, участват Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Дончо Дончев, Силвия Шекилова, Дария Йорданова, Стоян Борисов, Георги Тодоров и Милен Иванов. Асистент-режисьор на постановката е Силвия Шекилова. Автор на плаката за спектакъла е Марио Петров, четвъртокурсник по „Графичен дизайн” във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Момчето е присъствало на почти всяка репетиция на търновските театрали, стана ясно по време на пресконференцията днес. Да работи съвместно с възпитаници на ВТУ е сред инициативите, на които държи екипът на МДТ „Константин Кисимов”.