Образование

Няма да вдигат наема в студентските общежития до края на учебната година

Месечният наем за ползване на студентските общежития към Великотърновския университет няма да бъде вдиган до края на тази учебна година. Това съобщи председателят на Настанителната комисия Дейвид Ганчев. По негови думи цената от 100 лева е замразена отпреди 2 години. „Подписали сме споразумение с националното ръководство на „Студентски столове и общежития“ в София и на регионално ниво с клона на дружеството. Наесен предстои ново договаряне и вероятно размерът на наема ще бъде увеличен“, каза Ганчев.

99 на сто е запълнен капацитетът на студентските общежития във Велико Търново. Предстои ремонт на Блок 3 с финансиране от 150-те милиона, отпуснати от Министерския съвет през 2020 г.  „За разлика от други университети ние сме готови с процедурата, подписани са договорите с фирмите изпълнители и очакваме само субсидията, която надявам се да получим скоро, за да приключим с реновирането до началото на новата учебна година“, поясни Ганчев.

До Блок 3 се намира и старата сграда на Факултет „Математика и информатика“. Тя е собственост на ВТУ и също ще бъде обновена, което ще увеличи местата до близо 2000 в трите блока на общежитията.