Любопитно Поминък

Нулева година за Фестивала на динята в с. Никюп

В началото на август се очаква да започне брането на дини във великотърновското село Никюп, известно с производството си на сладкия червен плод. На площ от 5 декара стопанинът на терена, председателят на местната земеделска кооперация Николай Николов, е засял традиционния американски сорт Кримсон. Добре познат с вкусовите си качества.

„Намалихме ги площите. Селата обезлюдяват, няма работна ръка, няма напояване, пазарът е труден. На търговците не им се дават пари. Миналата година ни ги искаха за 13 стотинки за килограм, при условие, че на пазара вървяха по 40 стотинки за килограм. Поне ще удовлетворим нуждите на самото населено място. Знаят, че вземат качествена стока. Взел съм мерки. От другата година започвам с капково напояване. Не мога да разчитам само на природата. Защото динята се отглежда с повече вода. Засега реколтата е добре. Извършена е два пъти ръчна и два пъти машинна обработка. Наторено е мястото. Очакваме само резултатите. Валежите са важни. Имали сме и по 3-4 тона от декар, имали сме и по един тон от дка. Преди години сме отглеждали по 30-40 декара дини, а в самото начало площите са били и 50 дка”, поясни Николай Николов.

Заради тези и други комплексни причини, Фестивалът на динята, който от години се провеждаше във великотърновското село Никюп в началото на август, няма да се състои, обяви за Общинското радио кметицата Йорданка Атанасова. Тя допълни, че тази година има друг, по-важен приоритет за населеното място, но се надява догодина, ако отново е избрана за кмет, с по-свежи идеи и програма, празникът отново да се възроди.

Кремена Крумова – Попова