Икономика Община

НСОРБ настоява за рестарт на санирането

Националното сдружение на общините в Българсия (НСОРБ) настоява за рестарт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това стана ясно след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов. Тримата договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет, съобщиха от ведомството.

От Камарата на строителите в края на месец април първи поискаха връщане на държавната програма за саниране с аргумента, че тя ще осигури 250 000 работни места и именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

„Санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции. Хората одобряват това не само защото живеят в напълно реновирани домове, но и тъй като след санирането разходите им за отопление за по-малки комплекси“ са мотивите на кметовете за рестарт на програмата.

Въпросната програма стартира през 2016 г. и държавата вложи 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока.

В момента у нас са одобрени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС, които покриват изискванията на въпросната програма, по данни на Камарата на строителите. Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. – е 1854. Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.