Култура Община

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите съчетават минало и настояще /програма/

Четири дни, от 21-ви до 24-ти септември 2018 г., ще продължи колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите ще предложат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите седем издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В  базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.

На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления. На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика.

За първи път на събитието ще гостува фотографът Асен Великов с изложбата си „Родова Памет“. Майсторът на портретната фотография на фолклорна тематика ще покаже 26 от най-добрите си снимки – уловени мигове с несломим български дух, които ще са експонирани на фасадата на Старата поща.

Празникът на Улицата на занаятите във Велико Търново ще започне на 21–ви септември с Нощта на Самоводката чаршия. Вечерният концерт от 20,30 ч. ще е на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с участието на  обичаната българска народна певица Гуна Иванова, поп звездата Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, Танцов състав Алгара”” и др. Вечерта ще завъши със зрелищното огнено шоу на артистите от Театъра на огъня и сенките “Fireter“.

В събота, 22-ри септември, на чаршията ще бъде представено петично-музикално шоу „Търся те… в хоризонта на моята длан“ с участието на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA и музикалният проект  Grpovin Pipers, създаден от членове на Oratnitza, BalkanHED & I.V.R. Project, който съчетава експериментално звучене с родопска каба гайда, прогресив рок елементи, електроника, дръм енд бейс и дъбстеп.

На 23-ти септември на Самоводката чаршия ще звучи джаз, както и романтичната музика на търновеца Петко Савов и Стилияна от Стиляна от X Factor, а от 18,00 до 19,00 ч. за всички любители на българските  народни ритми ще има хооотека.

Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и община Велико Търново с подкрепата на GO GRIL, „ГУЛБАНИС ВАЙН“ ООД, „Бритос“ ЕООД,  ЛАКТИМА“ ЕАД, Вина TRASTENA, „VSF“-ДЖЕЛАТО АРТИДЖИАНАЛЕ, арт бар Hipster и др.

 

Програма

21-24  септември 2018 г.

 

Изложба „Родова памет“ на фотографа Асен Великов. Изложение на занаятчии от страната Отворени врати в работилниците на чаршията и демонстрации на майсторите-занаятчии.

 

21.09.2018 г. /петък/

18 .00 ч. Официално откриване

19.00 ч. Музикални изпълнения на Гергана Стоянова и Илиян Калинов от Школа за млади изпълнители Яница Русева Live

20.30 ч. Концерт на Представителен ансамнбъл на Въоръжените сили с участието на Гуна Иванова, Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, Танцов състав Алгара”” и др)

22.00 ч. Огнено шоу на  Театър на огъня и сенките “Fireter“

 

22.09.2018 г. /събота/

10.30 – 19.00 ч. . Детска работилничка за сапуни  и кулинарна работилничка „Юфката на баба Калинка“

16.00 ч. Дефиле на духовият оркестър  на СУ „Емилиян Станев“

16.00 – 20.00 ч. Изпълнения  на улични артисти за деца и възрастни

16.00 ч. Традиционен базар на грамофонни плочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“

17.00 ч. Поетично-музикално шоу „Търся те… в хоризонта на моята длан“ с участието на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA

18.00 – 18.30  ч. Магично шоу с Мистър Ник

18.00 – 18.30  ч. Отворена музикална сцена пред арт бар „Хипстър“

19.00  ч. Никола Симеонов  LIVE

20.00 ч. Музикален проект  Grpovin Pipers

21.00 ч. Огнено шоу

 

23.09.2018 г. /неделя/

10.30 – 19.00 ч.  Детска работилничка за сапуни  и кулинарна работилничка „Юфката на баба Калинка“,

16.00 ч. Традиционен базар на грамофонни плочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“

17.00 ч. Джаз следобед с Николай Колев „Плочник“  пред арт бар „Хипстър“

18.00 – 19.00 ч. Хоротека с Школа за български народни танци  „Сръчница“

19.00 ч. Петко Савов и Стиляна от X Factor

21,30 ч. The Drivers

21.30 ч.  Огнено шоу

 

24.09.2018 г. /понеделник/

10.30 – 17.00 ч. Детска работилничка за сапуни  и кулинарна  работилничка „Юфката на баба Калинка“