Култура Община

Нощта на литературата очаква най-страстните почитатели на книгите

За пореден път Велико Търново ще се включи в Нощта на литературата.

Честването ще бъде на 15 май, сряда, от 18.00 до 22.00 часа в четири читателски гнезда. Това са Художествена галерия „Борис Денев“ в парк „Асеневци“, Клуб „Седем“, църквата „Свети апостоли Петър и Павел“ в кв. „Асенов” и  Австрийската библиотека в ректората на ВТУ. Литературните откъси ще четат актьорите от МДТ „Константин Кисимов“ Стефка Златкова и Иван Митев, Александър Николов – поет и Елена Димитрова.

Организаторите канят най-страстните почитатели на Нощта на литературата да участват в томбола с награди – книги. Във всяко едно от четирите читателски гнезда, след като бъдат изслушани съответните откъси, всеки може да получи специален талон с автограф на четеца. Събралите и четирите талона могат да присъстват в 21.45 ч. в Клуб „Седем“, където ще се изтеглят печелившите от томболата.

За осми път България ще се включи в европейското събитие Нощ на литературата и ще обхване 12 български града.

Главни организатори на Нощ на литературата 2019 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

Във Велико Търново партньори на организаторите от Община Велико Търново са издателство „Фабер“, Регионален исторически музей, Клуб „Седем“ и Художествена галерия „Борис Денев“.