Поминък

НОКА: „Цена над 25-26 лева за килограм българско агнешко е спекулативна“

Цена над 25-26 лева за килограм българско агнешко е спекулативна, коментира за Общинското радио Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и  козевъдна асоциация. „Между 8-10 лева върви килограм живо тегло. При сделки на по-големи количества цената е 8 лв/кг. На дребно е около 10 лева за килограм живо тегло. Не мисля, че ще претърпят увеличение цените преди празниците. Въпросът е как ще подходят прекупвачите и как ще стигне стоката до витрината в магазина”, допълни още той.

Проблемът с македонското агнешко месо съществува отдавна. От две години пазарът остана спокоен, заради завишения контрол по граничните пунктове, но голяма търговска верига отново го предлага.

„Месото е с 30-40% по-евтино от българското. Това в никакъв случай не е добре за родния животновъд. Осуетяват се някои сделки. Търговската верига мисли за нейния джоб.  Тя не е и българска. По никакъв начин не иска да има благосъстояние на българските животновъди. Родното производство на агнешко е урегулирано в годините. То е напълно достатъчно за нуждите на вътрешния пазар. С действията на тази верига десетки, ако не и стотици производители, няма да реализират своите агнета. И това в годините ще създаде вакуум”, пояснява Караколев. Той напомня отново, че българското агнешко месо се познава по синия печат, а вносното е с червен печат.

Добре е да се възпитава още от ранна детска възраст вкус към родното овче месо, смята още съпредседателят на НОКА, но това трябва да бъде национална доктрина и ясна визия как да се развива определен отрасъл.

„Не само да се консумира свинско и пилешко, а и агнешко. Вкус се възпитава с промоционални кампании и информационни мерки. Днес децата не познават вкуса на истинския продукт като овче сирене, мляко, месо.  Това трябва да се случва на ниво детски градини. Това е цял процес и се надявам в новия стратегически план, който ще влезе в сила от следващата година, да има достатъчно инструменти, това да се случи. От 30 години назад Гърция дава всяка година по 10 млн. евро от държавния си бюджет за промотиране на тяхното традиционно сирене фета. Питайте, когото да е у нас от властимащите, колко пари са дадени за рекламиране на някой български продукт. Това е показателно”, обобщава великотърновецът Симеон Караколев.

Кремена Крумова – Попова