Спорт

Нов туристически маршрут включват в инициативата „Движи се и победи“

Нов туристически маршрут в околностите на Велико Търново обедини усилията на ТД „Трапезица  1902“, фирма „ Вали компютърс“ и ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Маршрутът тръгва от Шереметя, минава през хълма „Момина крепост“, спуска се до централната зона  на парк Ксилифор до хижата. От там обратно минава през разсадника и отново отива към Шереметя. Той е обиколен, затворен, с дължина 5 800 м и с денивелация около 150 м. Времето за преодоляването му е между 2 и 3 часа, в зависимост колко почивки ще направи групата на петте, поставени по трасето кътове за отдих. На трудните места маршрутът е обезопасен с парапети. Той е с лека трудност, но все пак значение имат сезонът и метеорологичните условия.

За да стане факт новата пътека, средствата осигурява „Вали компютърс“. Идеята да съдействат идва след фирмена среща в парк Ксилифор, където посрещат колеги и всички остават очаровани от местността и гостоприемството на дружеството. Намеренията им са да съдействат за подобряване на пътеката догодина, както и да се включат в реализиране на нови инициативи на ТД „Трапезица 1902“.  С труд за маршрута му помагат по време на лятната си практика ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново. Те участват и в освежаването на всички кътове в района и се запознават с възможностите за отдих на парк Ксилифор.

Новият маршрут официално ще бъде открит в събота и е начална точка на един от лъчевите походи в кампанията „Движи се и победи“, който тръгва от Шереметя. Вече са записани и около 60 желаещи да преминат по пътеката.