Здравеопазване

Нов метод на хранене при тежкоболни приложиха във великотърновската областна болница

Екип от специалисти постави в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново т.н. перкутанна гастростома на тежко болна пациентка. 89-годишната жена е с инсулт.

„ Методът не е нов, но при нас се прилага за първи път. Манипулацията е поставяне на тръбичка през кожата, коремната и стомашната стена в стомаха. Използва се при пациенти, които не могат да се хранят по нормалния начин вследствие на рак на хранопровода, инсулт, кома и други състояния.”, сподели д-р Сибила Маринова – началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Тя обясни, че методът осигурява така нареченото ентерално хранене. То е необходимо, защото ако използването на стомашно-чревния тракт се преустанови за по-дълго, настъпват необратими увреждания на лигавицата. Този вид хранене може да се използва до три години. „Ако функциите се възстановят, гастростомата се маха. Стойността й не се покрива от здравната каса, но цената не е висока”, коментира още д-р Маринова.

Новият за областната болница във Велико Търново метод реализираха д-р Яна Колева – началник на отделението по гастроентерология, която е била ендоскопист в екипа, гастростомата поставя реаниматорът д-р Ваня Лъчезарова, анестезията дава д-р Сибила Маринова. Манипулацията е направена под ръководството на гастроентерологът д-р Иван Сираков от болница „Тракия” в Стара Загора.