Политика

Нов закон за функциониране на Българската банка за развитие, предлагат от „БСП за България”

„Ще предложим ограничаване на лимитите за отпускане на кредити на търговски субекти. Основната ни цел е да защитим малките и средните предприятия”, каза на пресконференция търновският депутат Весела Лечева. По нейни думи разработването на проекта  е в изпълнение на предизборните обещания за борба с бедността и доходите, развитието на икономиката и производството.

Подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз и приемането на Бюджет 2018-а Лечева определи като главни акценти в парламентарната дейност на „БСП за България” през втората сесия на 44 Народно събрание. Тя съобщи, че конкретните предложения на БСП за успешното домакинство на председателството ще бъдат обявени в края на месец октомври, а паралелно с дискусиите за бюджета БСП ще предложи алтернативен бюджет по секторни политики, за преодоляване на разделението в регионите.

Антикорупционното законодателство е другият акцент за социалистите. „Това е особено чувствителна материя, тъй като дефицитът на справедливост в българското общество според мен е основна тема за България и спирачка за развитието и на икономиката, и на всяка сфера”, каза Явор Божанков. „Проектът на ГЕРБ може да засегне всеки гражданин. В нашия проект сме предвидили да се работи само по корупционни престъпления, извършени по висшите етажи на властта. Въпросът кой назначава председателя на агенцията не е най-важният. Важно е дали новото звено ще има разследващи функции. Ние предлагаме председателя да се назначава от президента, а неговите заместници – от Народното събрание”, поясни Божанков.

Депутатите от БСП подготвят и промени в закона за местната власт, с които да отпадне финансирането на общините с постановления на Министерския съвет.