Култура

Ново читалище има вече Велико Търново, казва се „Светлина”

Ново читалище има вече Велико Търново. То се казва „Светлина”, а председател на Читалищното настоятелство е д-р Вехбие Балиева. Идеята за него дошла съвсем спонтанно. След разговори с приятели, колеги, родители.

Появи се нов тип комуникация и информация с новата обучителна реалност. На практика пандемична обстановка хвана неподготвени и учители, и ученици, и родители. И колкото и като общество да не ни харесва и да не ни харесва да работим и учим в онлайн среда, това е реалността и ще трябва да се адаптираме към нея. Освен минуси, онлайн комуникацията има и положителна страна. Тя е достъпна от всяка точка на света, могат да се включат много хора, без това да им коства много усилия и разходи. Въпросът бе как да се възползваме от възможностите на онлайн средата, без да губим и живата връзка. Затова нашата водеща цел е да подкрепяме учениците, учителите и родителите по този път”, казва д-р Балиева. А това ще се реализира чрез структурирани обучение за подкрепа на всички, как да си организират времето, как да се подготвят за следващия учебен ден, как да усвояват знанията по-добре, как да се представят уроците в онлайн среда и учениците също да покажат знанията си.

Друг важен дял от подготовката е как родителите да подпомогнат този процес, без да търпят критика, че помагат на децата си. И още. Онлайн средата води до още една опасност – безопасност в интернет. Колкото повече прекарват децата в онлайн среда, заради подготовката си, има вероятност да попаднат на недостоверна информация. Идеята е чрез обучения, да подкрепим и децата, и родители в това, да повишат знанията и уменията си  по безопасен интернет, както и как да се откриват надеждни източници, качествени сайтове и др.”, допълва председателят на Читалищното настоятелство.

Редом с обученията, ще бъдат организирани и клубове по интереси. Библиотеката също ще е добър акцент в бъдещата работа на читалище „Светлина”. Екипът й ще разчита на дарения за попълване на библиотечния фонд. Ще се кандидатства по програми на Министерството на културата. Лично д-р Вехбие Балиева ще дари личната си библиотека от над 1000 тома. Освен книжни издания, ще се заложи и на дигитални източници и онлайн ресурси. Читалището от нов тип ще се помещава временно на ул. „Козлодуй”, докато не се намери общинска сграда за него.

Кремена Крумова – Попова