Здравеопазване

Ново модерно спешно отделение правят по проект във великотърновската областна болница

Ново спешно приемно отделение към областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще направи още по-бърз приемът на пациенти за останалите отделения. То ще стане факт  по проект на Министерството на здравеопазването по Оперативната програма „Региони в растеж“, който вече е стартирал. В момента от фирма подизпълнител към него се извършват ремонтни дейности на помещенията. След приключването им, пациентите от региона ще бъдат приемани и обслужвани в ново звено, отговарящо на всички съвременни стандарти. Това сподели за Общинското радио д-р Красимир Попов – директор на областната болница.

Той коментира, че е започнал управлението на лечебницата в много труден период на стагнация, вдигане на цени на консумативи и електроенергия и премахване на допълнителните ковид добавки към възнагражденията на лекари, сестри и санитари, което е намалило възнагражденията им и ги демотивира. Въпреки това, екипът продължава да изпълнява професионално ангажиментите си, като поема и традиционно най-тежките и комплицирани случаи от областта. „Има доста неща, които трябва да се коригират и реорганизират. Планираните промени ще дадат може би резултат до края на тази или началото на следващата година“, коментира д-р Попов.

Шефът на областната болница обмисля варианта за превръщане в хоспис на освободената база на старата болница, след преместване на отделенията в новия корпус. Той все още няма бизнес план, не е получил такъв и от предшественика си д-р Стефан Филев, който имаше идея за това.

„Възможно е такъв хоспис да бъде изграден със съдействието на Общината, защото това би могло да бъде и част от социалната й дейност. Това би станало дори и с публично-частно партньорство. Вариантите предстои да се обсъждат“, сподели д-р Попов.