Култура

Нови книги за 15 500 лева ще закупи библиотеката по програма на културното министерство

15 500 лева отпусна Министерството на културата на Регионална библиотека „П.Р. Славейков” – Велико Търново по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2021 за закупуване на нова литература. Проектът на културната институция е бил за 25 000 лв, но поради големия брой участници – 1 630 и ограничения бюджет, финансирането на одобрените проекти бе драстично намалено.

Отпусната сума от 15 500 лева е максимална за всички регионални библиотеки.

Предстои да бъде редуциран Списъкът на изданията, с които библиотеката e кандидатствала по проекта в Списък на тези, които ще бъдат реално закупени. При промяната му отново трябва да се съобразим с Правилата за условията и реда за финансово подпомагане, като включените заглавия от български автори да не са по-малко от 20% от общия брой заглавия, а заглавията от едно издателство не могат да надвишават 10% от общия брой заглавия.  Така, че нова литература ще има, но няма да бъде в първоначално заложения обем и необходимата екземплярност, отговаряща на филиалната структура на библиотеката”, поясни Мариана Бурова, главен библиотекар в сектор „Комплектуване и обработка на фондовете” в Регионална библиотека „П.Р. Славейков” – Велико Търново.

При работата си, екипът на културната институция отново ще се ръководи от значимостта на автора и заглавието за попълването на библиотечните колекции, от интересите на читателите и читателските категории и от информационните, културни и образователни търсения на настоящите и бъдещи потребители на библиотеката.

Със сигурност ще закупим новото издание на учебника „Човешкото тяло„ от Годфрид Бамес на ИК „Труд”, което е  от десетилетия основно пособие в обучението по пластична анатомия на студентите по изобразително изкуство. Още екземпляри на романа „Роден на Великден” от Бойка Асиова – ИК „Жанет-45”, отличен с наградата  „Христо Г. Данов” за 2021 г. Книгите на Светлозар Желев – специалист в областта на книгоиздаването, мениджмънта, литературата и медиите – „България за напреднали” и „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали” на издателство „Колибри”, изследването на Джеймс Рикардс „Новата голяма депресия: Победители и губещи в постпандемичния свят”, където авторът  повдига завесите и ни показва истинските рискове, пред които е изправена световната финансова система, и какво трябва да направят умните инвеститори, за да оцелеят и дори да забогатеят по време на тази безпрецедентна криза – ИК „Кръгозор”. Новите издания на антиутопичните романи на Джордж Оруел „1984” и „Фермата на животните” – издателство „Сиела”, също новите романи на Колийн Хувър, Луиз Пени, Джоджо Мойс, Ю Несбьо, Джеймс Ролинс, Майкъл Конъли и др. Нови енциклопедични издания на издателствата „Фют”, „Пан”, за нашите малки читатели”, допълва Мариана Бурова.

Първите книги закупени по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2021 могат да се очакват през септември.