Здравеопазване

Нови инвестиции направи великотърновската белодробна болница

     Около 800 пациенти са преминали през белодробната болница „Д-р Тремай” във Велико Търново за полугодието. За цялата 2018-а те са били 1500, информира управителят д-р Стела Денчева. Тя уточни, че новооткритите случаи на туберкулоза в тоя период са 24. Обхванати са около 300 души със съмнения за латентна форма на заболяването, но реално диагностицираните са 15.

Лечебното заведение приключва шестмесечието с малка печалба. Разплатени са задълженията към доставчиците. В края на март е закупена аспирационна система. Само преди дни е цифровизирана рентгеновата апаратура, която е една от най-старите в региона. Инвестицията тепърва ще се изплаща. Нейното извършване е според изискванията на стандарта”Рентген”, който задължава това да стане до средата на този месец. Белодробната болница в момента разполага с 35 легла за лечение на неспецифични заболявания и 18 за болни от туберкулоза. Леглата за долекуване са десет, но тъй като дейността не се финансира, те са прехвърлени на този етап към отделението за активно лечение.

„Болницата е реновирана, което повишава значително лечебно-диагностичния процес и в момента работи с пълния си капацитет”, сподели още д-р Денчева.