Здравеопазване

Новите случаи на туберкулоза в областта са 11

11 са новорегистрираните болни от туберкулоза в региона от началото на годината, информира д-р Стела Денчева – директор на белодробната болница във Велико Търново. Тя сподели, че редовно се наблюдават от специалистите няколко огнища в областта. Те са в отдалечени райони в Еленския балкан и в община Стражица. Туберкулозата в момента не се свързва с някакъв възрастов профил, а с рискови контингенти.

До края на седмицата в болница по пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново провеждат Дни на отворени врати. Всеки желаещ може да провери статуса си за туберкулоза безплатно. За целта той ще попълни  на място анкета и ще му бъде направено манту, което на практика диагностицира заболяването. Ако то е със съмнителен или положителен резултат, ще бъде изпратен при специалист. Ще му бъдат направени и допълнителни тестове, обясни д-р Денчева.

Кампанията се финансира от Министерството на здравеопазването и се провежда през три месеца. Обикновено във всяка от акциите профилактични прегледи си правят около 100 души.