Любопитно

Нова църква в Ивановския скален манастир откри търновски изследовател

Нова скална църква в Ивановския манастирски комплекс  откри търновският изследовател Евгени Коев. Близо 6 години  и над 20 експедиции  на спелеолога минават до намирането на находката. „Проучвам манастирите от седем-осем години. Още преди пет години по време на конференция, посветена на 100-годишнината от издаването на един от забележителните изследователски трудове на Карел Шкорпил за старините по поречието на Русенски  Лом, изразих мнение, че обектът в Ивановския скален манастир, обозначен като Белберницата, не е този, който е открит от Шкорпил. Една от двете пещери, описани от Шкорпил,  се оказа класическа скална църква, около която има цяла група килии и по-големи помещения, които успяхме да картираме и да изобразим“, каза Коев.

По негови думи църквата е от 14 век.  Изследователят предполага, че храмът е изсечен в скалата от монаха Йоаким, който по-късно става първият канонично признат патриарх Йоаким I Търновски и започва да създава Великата лавра „Св. Архангел Михаил“, известна днес като Ивановския скален манастир.

„Това е преоткриване на нашите старини с изключителен принос и дава допълнителна светлина върху познанието за  най-големия  комплекс от скални манастири край село Иваново, създадени  с щедрите дарения на търновските владетели, сред които цар Иван Асен II“, коментира Коев.

В екипа на Евгени Коев са участвали  пещерняци от клуб „Дервент“, университетски преподаватели и младежи от ученическия спелеоклуб при Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“.