Култура Любопитно

Нова театрална книга „Театърът, наречен „Кисимов” написа актьорът Иван Митев

Тя съдържа над 350 теми, разработени с различни жанрови профили: спомени, портрети, отзиви… В нея оживяват имена, заглавия и събития, които са съществена част не само от локалното развитие на великотърновския театър, а и от общата картина на българската театрална култура. Авторът е събирал, подреждал и анализирал събитията, като е обръщал внимание и на силата на илюстрацията – 1150 снимки.

Събраните и хронологично организирани текстове в книгата-сборник ще бъде в помощ и на бъдещите изследователи на безспорно интересния в жанрово отношение Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново. Очаква се книгата, която е посветена на 150 години от първото театрално представление във В. Търново, да излезе от печат за рождения ден на патрона на театъра Константин Кисимов – 16 април. Тя е около 450-460 страници.

Новата книга е трета поред за дългогодишния актьор Иван Митев.

Книгата е готова! Добра, лоша – това е! Изстрадана и преживяна! Запълнила 8 години от пространството на моя живот! Родена в безкрайни безсънни нощи и дълги уморителни дни, сред сенките на отминали във времето хора и съдби. Сред купища спомени, архиви и думи, оставени за живите върху безценните записи на диктофона.
Толкова много хора стояха до мен! И всеки от тях ми подари частица от себе си. Някои си тръгнаха, не издържали през годините. Но повечето останаха, защото вярваха в Делото!
И ето, че книгата е готова! Делото е свършено!
Това е особена книга. Разказ за драматичната история на Драматичния театър в Търново. За неговите върхове и падения! За полетите и унищожението! За творците и за тяхното дело! И нищо не е спестено. Всеки един, съзидател или унищожител, е отбелязан! Всеки е там, където му е мястото. И не хората, а времето ще отсъди делата им! Аз само ги отбелязах...”, казва за новата си творба Иван Митев.