Здравеопазване

Нова лечебна и естетическа терапия предлага от юли ДКЦ 1 във Велико Търново

 

Нова услуга за лечебна и естетическа терапия стартира през юли „Диагностично консултативен център I – Велико Търново”. Специалистите в сектор Физикална и рехабилитационна медицина” вече ще прилагат светлинната терапия с BIOPTRON. Основно предимство е, че тя може да се ползва както като допълнително лечение към конвенционалните медицински методи, така и като монотерапия при определени симптоми. BIOPTRON може да помогне при  заздравяването на рани в хирургията, облекчаване на болките и намаляване на интензитета им в ревматология, ортопедия и травматология, неврология и спортна медицина, при дерматологични заболявания и кожни проблеми в дерматология, козметология и естетична медицина, а така също и в педиатрията, при сезонни афективни разстройства в психиатрията и психотерапията  и много други проблеми.

Изключителните характеристики на светлината BIOPTRON й позволяват да проникне не само през кожата, но и през подкожните тъкани. По този начин положителният ефект на светлината не се ограничава само до третирания участък от кожата. Светлината има биостимулиращ ефект, защото приложена върху кожата стимулира светлочувствителните вътрешноклетъчни структури и молекули. Това поставя началото на клетъчни верижни реакции и задейства т.нар. вторични реакции, които не са ограничени само до третирания участък от кожата, а могат да включат цялото тяло.

Светлинната терапия се прилага индивидуално, продължителността на всяка лечебна сесия, както и на целия курс на лечение, зависят главно от здравословния проблем и състоянието на третирания участък, обясняват от „Диагностично консултативен център I – Велико Търново”. Преценката за това може да направи най-добре само лекар и това е ръководителят на сектора д-р Ваня Пангелова. Тя и екипът й работят в отлично оборудвана зала за физио и кинезитерапия, в която са обособени два сектора. Във физиотерапевтичния сектор е ситуирана  апаратура за електролечение, магнитолечение, светолечение, ултразвукова терапия, топлотерапия, вакуумтерапия, айрозолотерапия и др. В сектор кинезитерапия има „Клетка на Роше“, уреди за рехабилитация на цяло тяло – глава, шия, гръб, горен и долен крайник, масажна кабина и пр. Припомняме, че през декември по-миналата година към сектор „Физикална и рехабилитационна медицина” в „ДКЦ I – Велико Търново” бе разкрит и масажен кабинет /каб. 119/ за лечебен и класически масаж.

       Възможностите за лечение и профилактика в сектора са по линия на здравната каса /с направление от ОПЛ или специалист/ или свободно – със заплащане от желаещите.  В делнични дни работното време е от 7:30 ч. до 18:30 ч. В съботния ден базата и специалистите са на разположение на болните от 9:00 ч. до 13:00 ч. Във всички случаи е нужно предварително записване на тел. 062 62 19 60 или на място в лечебното заведение – на регистратура, уточняват от ДКЦ 1 във Велико Търново. От лечебното заведение обясняват още, че при  светлинната терапия с BIOPTRON една процедура средно отнема между 4 до 10 минути, а цената й е 3,50 лв. Пакет от 10 процедури са на преференциална цена от 30 лв., а пакет от 20 процедури ще струват на пациента/клиента 50 лв.