Спорт

Нова книга за спорта подготвя журналистът Ангел Ганцаров

Нова книга за спорта подготвя доайенът в спорната журналистика във Велико Търново Ангел Ганцаров. След трите издания само на футболна тематика, излезли през годините, вече е ред и на другите дисциплини, носили слава за града ни. Ганцаров е успял да издири  всички спортисти от старата столица участвали в Олимпийските игри. Те ще бъдат описани в първа глава на книгата. Следващите ще са за спортисти, почетни граждани на Велико Търново, участници в световни първенства, медалисти – най-големите успехи от Републиканска титла и повече, както и по-интересните спортни събития, на които домакин е била старата столица.

Работното заглавие на книгата е „Спортната слава на Велико Търново”. Очаква се тя да излезе през април догодина. Авторът се надява на помощта на приятели и граждани, милеещи за спорта в града ни, да го подкрепят финансово и книгата да е факт през 2019 г.

Освен книги и многобройни вестници за футболен клуб „Етър”, Ангел Ганцаров направи преди години и още нещо прекрасно за Велико Търново. Това е филмът „Виолетови шампиони”. Неговото официално представяне пред спортни специалисти, фенове и журналисти беше  през 2014 година, по повод 90-ата годишнина на виолетовите. Вчера, 24 април той бе излъчен отново пред широката публика в Клуб 7. Поводът – отново годишнината на „Етър”.

Лентата е 38-минутна.  Името носи заради шампионската титла на „Етър“ през 1991 година. Кадрите показват пътя на виолетовите от шампионската година, сезон 1990/1991 г., награждаването на футболистите с шампионската титла, с купата на БФС в Сливен, както и от спечелването на бронзовите медали преди това и участието на футболистите в турнир от шампионската лига. Във филма има четири интервюта – с Тошо Кръстев, Бончо Генчев, Мирослав Байчев и вратаря Калоян Чакъров, който е единственият футболист шампион и с мъжете, и с детско-юношеския отбор.

„Исках да сглобим кадрите, които имах от предишни години. Защото шампионската титла от 1991 година  е върхът, както и златните медали. Същата година „Етър“ печели и  първата новоучредена купа на Българския футболен съюз. А и 90-годишнина на „Етър“ съвпадна с много годишнини през 2014 г. Сред тях 105 години от началото на футболната игра във Велико Търново, 45 години от първото влизане и 35 години от второто влизане на клуба, в „А“ група, 25 години от първите медали, 30 години от първия мач  на стадион с осветление, когато „Етър“ победи Малта, 40 години от първите медали  изобщо за футболен клуб”, казва за филма Ганцаров.

Близо 50 години той е футболен статистик. Проследява историята на футбола във Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова