Образование

Нова година – ново начало за библиотеката на ВТУ

Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ дава старт на академичната година в понеделник, 2 октомври. С нова енергия и силно подмладен състав библиотеката на университета отваря широко врати си за всички студенти, които ще прекрачат кампуса на висшето учебно заведение, споделят от институцията. Учебната година започва със свежи предложения и изненади за читателите. В новосъздадената фейсбук страница непрестанно се публикува полезна информация и предстоящи събития. Електронният портал www.libserver.uni-vt.bg също е обогатен с нови заглавия.

Повече от половин век библиотеката съдейства за развитието на българската наука и образование, като незаменим помощник в научноизследователските начинания на студенти, докторанти и преподаватели. Ресурсите не спират се обновяват, с радост коментират служителите. Към момента фондът е близо 400 000 тома.  Най-много са художествените и научни четива – над 320 000 бр., почти 47 000 са периодичните издания, аудио-визуални материали, библиографии и дисертации.

Наред с периодиката, издадена под егидата на търновската алма матер, в читалнята са достъпни новите броеве на най-реномираните научни списания, редица съвременни и старинни специализирани издания, с радост изтъкват още служителите.

За 12 години рубриката „Академичен четвъртък“ проведе цикъл от открити лекции с дискусии по актуални теми и премиери на нови книги от именити наши и чуждестранни учени. След лятната пауза, събитието ще продължи да предлага единственият по рода си формат, в сферата на академичните библиотеки у нас, категорични са специалистите.