Образование

Новата учебна година ще е присъствена… засега

Засега е планирано новата учебна година да започне присъствено за учениците от цялата страна обаче, че не се изключва вариант до началото ѝ да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична, обяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би били трудна за изпълнение и реализиране. Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията. „Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство  – да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, обяви министър Вълчев.

„Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.