Здравеопазване Любопитно

Нико от „Плетеница“ доброволно пазарува на карантинирани танцьори

От няколко дни Николай Корчев – Нико, ръководител на фолклорен колектив „Плетеница” във  Велико Търново, е доброволец при разнасянето на храна и лекарства до домовете на свои карантинирани танцьори. За благородната постъпка пояснява кратко и ясно –  има свободно време и би желал да помага на хората.

След като дойде и втората вълна на пандемията, бройките на заболелите танцьори се увеличи. А аз като ръководител се интересувах от това как са, пишех им, какво се случва, имат ли нужда от помощ. Така се появи първият човек, който посочи, че няма кой да пазарува у тях, няма кой да изхвърли боклука дори”, обяснява Нико, който вече помага на 4-ма души.

Трябва да си помагаме е основната му философия. Както на него танцьори са му помогнали при първата вълна на пандемията, така и той връща жеста сега с внимание, грижи и пазаруване.

Това е човешки дълг, това не е геройство. Много хора го правят това нещо. Някой помагат на свои съседи, на по-възрастни. Някои предлагат и с кола да услужат, за да се ходи и на по-отдалечени места, ако имат нужда хора. Даже се опитвам да разнообразявам ежедневието на карантинираните танцьори като се чуваме по месинджър и заедно „обикаляме” по улиците, магазините също с идеята сами да си изберат нужните продукти. Дано пандемията ни научи се да бъдем по-задружни”, обяснява още Нико. И категорично заявява, че помага безвъзмездно и не иска да си прави реклама с този доброволен акт.

Нямам медицинско образование, не мога да помагам на лекарите, но имам крака, здрав съм и мога да ходя да пазарувам”, заключава ръководителят на танцов колектив „Плетеница” и е готов да помага на всеки, поискал помощта му.

Кремена Крумова – Попова