Любопитно

НМФ и ЕМФ с кампания срещу неплатените стажове

Националният младежки форум се включва в кампанията на Европейския младежки форум за забрана на неплатените стажове. Стартира и петиция в подкрепа на искането за законодателни промени, които да намалят до минимум възможността за експлоатация на младежкия труд в Европа.

Тази година, като част от Европейската година на младежта, Европейската комисия преразглежда общите насоки относно стажовете, разясни Мирослав Цеков, председател на Национален младежки форум и допълни, че  през 2022-а е излязло и решение по дело, заведено от Европейския младежки форум, с което се констатират законови празноти, позволяващи експлоатация на младежки труд в Белгия.

Според Цеков у нас липсва статистика, която да измерва мащабите на проблема с неплатените стажове, нормативната уредба е сравнително добра, но контролът е спорадичен и не гарантира напълно спазването на записаните в Кодекса на труда положения. Така паралелно с петицията младежите са решили да съберат и данни относно равнищата в България, да проведат информационна кампания и срещи с работодателски организации. Разговаряли са и с омбудсмана Диана Ковачева за възможностите за съвместни действия и адресиране на темата за неплатените стажове.