Любопитно

„Нишка операция – 1944” оживява на полигон Беляковец на 17 октомври

Военноисторическа реконструкция на „Нишка операция – 1944” организира клуб „Братя по оръжие”. Възстановката ще се състои на 17 октомври, от 12,00 часа на полигон „Беляковец”. „Избрахме тази дата, тъй като тя е най-близо до реалната дата, на която се е случила паметната битка край Капъкуле. Тя е  финалът на Нишката операция и се явява кулминацията на усилията на Втора българска армия да завземе територията на Ниш и да подсигури напредването на антихитлеристката коалиция в Югославия”, каза пред Общинското радио председателят на клуба доц. Момчил Тачев. По негови думи възстановката ще акцентира върху авангардната битка, която се води с изнасянето на българските оръдия и разполагането им в изненада за германците.

Близо 80 реконструктори от  България, Румъния и Украйна, курсанти от НВУ „Васил Левски” ще участват в пресъздаването на боевете.   „Ще участват и доста оригинални машини от периода – влекач STEYR, който е голяма рядкост, опел Blitz, командирските автомобили Кугър и Феномен Гранит, кабриолет, различни модели на мотори с кош, съветският  ГАЗ-67 и танкът на Националния военен университет  ТУ- 34”, поясни доц. Тачев.

Клубът за военноисторически реконструкции  „Братя по оръжие” е основан преди четири години. „Целта му е да пази паметта на нашите  паднали герои – българските войници, основно през Втората световна война, тъй като тази тема все още се разглежда твърде политически, а ние искаме да не се забравя паметта и да се почитат  живите ветерани, както и хората, които са загинали, жертвали са себе си за България. Те не са участвали в някакви коалиции, не са тръгнали да се бият за германците. Те са имали заповед, изпълнявали са воинския си дълг да се сражават за майка България”, подчерта ръководителят на КВИР.

Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на отбраната, Националния военен университет „Васил Левски” и Община Велико Търново .