Култура

НИПК разрушил осемвековен археологически паметник от безхаберие

В църковния двор на „Св. Димитър“ във Велико Търново да бъде реставрирана и пещта, в която са изпечени тухлите за храма, предлага търновският археолог доц. Мирко Робов. Огромното съоръжение с диаметър 3,5 м е разкрито преди 35 години в източното крило на комплекса, под трапезарията на средновековния манастир.

Преди години част от стените й били готови за експониране но били разрушени от наемни работници на НИПК. Те превърнали археологическия обект в склад за съхранение на инертни материали, използвани при реконструкцията. За щастие – предварително направеното пълно и точно заснемане позволява и тя да бъде възстановена до степента, в която е била разкрита. Готовност да подкрепят това начинание са заявили представители на строителната камара, сподели археологът доц. Мирко Робов, който е разкрил двуетажното съоръжение .

Сред останалите идеи, които да завършат реставрацията на средновековната светиня е поставянето на паметна плоча в чест на първия проучвател – археологът Моско Москов, който е и първи секретар Търновското археологическо дружество. Създадено през 1879 г., с утвърден през 1884 г. устав, то пък е и първото в страната. Именно неговите членове през 1906 г. набират средства за двуседмични разкопки през есента в „Св. Димитър”, а след това и на „Св. 40 мъченици”.

Снимка: личен архив