Денят Община

Никюп се побратими с френското село Ондовил

На ВИП площадката за наблюдения на спектакъла „Звук и светлина” своите парафи върху официалните документи – договор за побратимяване сложиха кметът на великотърновското село Йорданка Атанасова и зам.-кметът Жан Шарл Пари. Той  е в областта на културата, туризма и образованието.

На български език г-н Жан Жак Дьофур, председател на създадената Асоциацията по подписване на договора за побратимяване, поздрави присъстващите и благодари за топлия прием. След това продължи на родния си език и припомни, че приятелството с кмета Йорданка Атанасова е започнало още през 2013 година по време на посещение на Никополис ад Иструм.

При изключително приятната и приятелска атмосфера бяха разменени и подаръци. Гостите получиха ключодържатели, за да държат здраво ключът на приятелството си с Никюп и албум за снимки. А французите подариха на кметицата Атанасова картина и знамето на Нормандия, в чиято област е Ондовил.

На официалното подписване на договора присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, Росен Иванов, зам.-председател на общинския съвет, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, музейни работници и др.

Проф. Попова посочи, че не е важно колко си голям, важното е да имаш голямо сърце и двете страни днес са го доказали с акта на приятелство.

Зам.-кметът Снежана Данева – Иванова припомни, че Велико Търново е побратимен с френския град Байон и повече от 10 години в областта на старинните сгради и паметниците на културата общинският екип получава безценна помощ от френски експерти. Тя допълни, че се наблюдава и ръст на френските туристи във Велико Търново с 20% за миналата година.

   

В програмата на френските гости, 8-членна делегация, днес и утре е предвидено посещение на различни исторически забележителности във Велико Търново, село Арбанаси и околностите на града.

снимки –  Общинско радио Велико Търново

Кремена Крумова – Попова