Любопитно

Никюп се включва в „Кулинарното наследство на България“

Освен че влиза в единствения по рода си Каталог на кулинарните празници и фестивали в България с Фестивала на динята, великотърновското село Никюп продължава да радва почитателите си. Този път населеното място ще се включи в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ за автентични рецепти на традиционни български ястия, организирано от МЕТРО и партньори. Основен „търсач” ще е шеф Андре Токев.

„Все още не сме решили с какво ще се представим в конкурса, но със сигурност ще подберем нещо интересно, с което ще участваме. Поласкана останах, когато прочетох интервю с шеф Андре Токев, който цитира автентична рецепта от село Никюп. Той идва при нас с екипа си от предаването “Ловци на храна”. Рецептата бе за тypшия cамо от плодове – кpyши, ябълки, диня и дp., подлютена c пипеp. Точно както pимляните cа конcyмиpали като пpедястие плодове, овкусени с ферментирали cосове, които cа пpидавали на xpаната солен вкус. Толкова много места е обиколил, опитвал е десетки интереси гозби, но ме впечатли, че по време на интервюто е посочил именно нашата рецепта”, признава кмета на Никюп Йорданка Атанасова.

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии ще очакват автентичните рецепти, заедно с медийните си партньори от вестник „24 часа“, DiVino и Menumag, „Жената днес“, „Кулинарен блоговодител“ и платформата на българските общини КМЕТА.bg. Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач – шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.

12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар. Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта. Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка на планина в хотел „Пампорово“ и 2 х 500 лева ваучери за пазаруване в магазините на МЕТРО.

В „Кулинарното наследство на България” могат да участват любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти, посочват организаторите.

Кремена Крумова – Попова