Любопитно Поминък

Никюп кани отново на динено парти

Седми Фестивал на динята подготвят във великотърновското село Никюп. Той ще се състои на 4 август, събота от 19.00 часа.

Специален гост на празника ще е фолклорният изпълнител  Юри Крумов. Участие в музикалната програма ще вземат Танцов клуб „Ресенски япрак“ с ръководител Галина Бартолова, Танцов клуб „Боляри“ при Сдружение „Активни Боляри“ с ръководители Галина Бартолова и Ана Лалева, и Танцов клуб „Надежда, начело с Николай Събев, от Балван. Паралелно с музикалната програма са предвидени различни игри и забавления.

Посетителите ще имат възможност да видят карвинг демонстрации и бодиарт, както и да се включат в шествие с динени фенери. Както всяка година ще бъдат организирани и състезания по надяждане с диня, търкаляне на диня, отгатни теглото на динята, познай цвета на динята, боулинг с диня.

„Тази година реколтата от диня е слаба, заради засушаването по време на вегетацията на растението. Обилните дъждове също влошиха качеството им. Срив на цената на динята има. Не е плодородна и доходоносна  годината на динените производители. Наш основен спомоществовател е земеделската кооперация в Никюп. Ще ни осигури нужното количество. Между 1 и 2 тона се изяждат в празничния ден”, обобщи Йорданка Атанасова, кмет на населеното място.

Кремена Крумова – Попова