Коментари Култура

Николай Фенерски: Пътуването на стоп е лично усещане, никой случаен човек не качва стопаджия

Своя нов сборник с разкази „На стоп” ще представи във Велико Търново Николай Фенерски. Авторът, известен с творчеството, посветено на Северозапада, сега разказва за анатомията на България и пътешествията на човека по света. Светът трябва да се обикаля на стоп – това твърди Фенерски. „Заглавието на книгата е метафорично, тя разказва не само за пътя на стоп. Тя може да ни заведе и на Марс, и на село – зависи в кой разказ, за коя история става дума. Пътуването на стоп е едно лично усещане. Несигурността дали ще стигнеш до крайната точка е приятна, тя те смирява, кара те да мислиш повече. Стопаджиите и шофьорите, които ги качват, са добри хора – толкова добри, колкото са били и преди 20 години”, подчерта в интервю за Общинското радио Николай Фенерски.

От повече от 20 години Фенерски пътува на автостоп. Не обича автобусите, тъй като през лятото работи като екскурзовод и по-голямата част от времето си прекарва в превозното средство. Ако няма  бърза работа или много багаж, предпочита да пътува на автостоп. И то не заради това, че ще спести пари, а заради пътешествието, емоцията, комуникацията. „На стоп ти срещаш хора, които са настроени като теб. Никой случаен човек не качва стопаджия. 99 процента от тях са безопасни, а онзи един процент е пренебрежимо малък.  Забелязва се и още нещо – нито един шофьор не слуша в колата си турбо поп фолк, всички слушат хубава музика – класическа, народна, рок. Никой не слуша гадна музика, защото това са по-различни хора”, допълни Николай Фенерски.

Срещите между хората са неизчерпаем извор на вдъхновение, а те са повече от интересни, когато става дума за автостоп. Едно от последните пътувания на Фенерски го запознава с тираджия, с чийто камион изминава близо 100 км. в Южна България. „Той ми приличаше на един от онези стари джентълмени, които обичат старите градски песни – в такъв стил говореше и разказваше за живота си. Един обикновен камионджия, чувствителна натура, добряк, който ми помогна да спра следващия камион”, уточни писателят. Ситуацията е наистина любопитна – един тираджия спира камиона си на пътя и започва да маха, редом до стопаджията, за да му помогне в придвижването. И резултатът е повече от успешен – още първият тир спира, за да качи Николай Фенерски. „И този шофьор беше много интересен – леко комичен на пръв поглед. Разказваше ми колко много е влюбен в момента, а е човек на 50 години”, с усмивка сподели Фенерски.

Пред публиката във Велико Търново той ще разкаже още интересни истории, случващи се на пътя. Ще сподели и за интересната „USB мотика” – главен герой в един от разказите в сборника „На стоп”. Заедно ще разсъждават и така наречения от автора „Фейсбоклук”. „Това е едно лично преживяване, тъй като имах съпротива да си направя профил. Когато започна да спада неговата популярност, си направих. Наречен е „Фейсбоклук”, защото е порочно заченат като платформа за интригантстване”, поясни авторът.

Книгата „На стоп” ще бъде представена във Велико Търново на  30 октомври, вторник, от 19 часа. Мястото е клуб „Седем”. Събитието се организира съвместно с платформата, подкрепяща български автори – Tetradkata.