Култура

Николай Табаков представя новия си роман във Велико Търново

Писателят Николай Табаков ще представи романа си „Ветровете ни мраморни” във Велико Търново. Срещата с читатели е на 4 октомври (сряда) от 17:30ч. в РНБ „П. Р. Славейков”. За книгата и автора ще говори Димитър Томов.

„Ветровете ни мраморни” е роман, който пренася читателя на един речен бряг и го запознава с литературни персонажи, появили се от дебрите на нашата народопсихология. Част от героите са светли образи, други тъмни, но там са и едни от най-великите европейски гении, политици и философи. Описвайки велики дела на личности от двадесети век, авторът поражда както в себе си, така и в читателя редица въпроси – За какво говорим?, Какво искаме?, Заслужава ли си този труд?, Дали България наистина е в Европа или всичко това е един сън, от който не можем да се събудим?..

Николай Табаков е български писател, роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на книгите с разкази „Да рисуваш по водата” (1991) и „На всички местоимения” (2004), романите „Изгубеното поколение” (1994), „Пинокио” (2001), „Романът Ес” (2007), „Няма да е все така” (2009), „Да” (2011) и Византия (2013), както и на романа за деца „Малката принцеса” (1998).