Денят

Николай Николов, директор ГДПБЗН: Напълно подготвени сме за пожароопасния сезон

„Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е напълно подготвена да реагира бързо и ефективно при настъпване на пожари“, това коментира във Велико Търново директорът на дирекцията Николай Николов. Със започването на жътвата са настъпили десетки пожари и няколко хиляди декара са унищожени. Това е типично за периода.И тази година залагаме на превенцията, като насочваме общественото внимание към проблема. Обявен е пожароопасният сезон и за горите, а екипите ни са в готовност. Създали сме график със засилени дежурства и изнесени постове в малките населени места. 3200 са доброволците, които преминаха обучение, за да подпомагат работата на пожарникарите. Над 20 милиона са средствата, които са вложени за закупуване на оборудване за пожарникарите. Повече от два милиона лева са предвидени за дрехи и лични предпазни средства“, допълни Николай Николов.

Той коментира и отделянето на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от МВР. „В Европа има няколко различни модела. В Германия са създадени структури към общините, а в една от провинциите  има само доброволчески отряди. Вторият модел е към Министерство на вътрешните работи за методическо ръководство и контрол, а не на пряко подчинение. Следва съществуващият в България модел. В северните страни са обособени отделни държавни агенции. Какъв е и какъв ще бъде моделът у нас е политическо решение, което трябва да бъде решено на най-високо ниво“, поясни Николай Николов.

Директорът на ГДПБЗН гостува във Велико Търново за откриването на 18 национално ученическо състезание по защита от бедствия и аварии.

Диана Колева