Денят Икономика

Николай Нанков: Стартираме процедурата за инженеринг на Северния скоростен възел в средата на октомври

„Имаме вече разработена идейна фаза и предпроектно проучване и съм убеден, че в средата на октомври ще стартираме тръжната процедура за инженеринг на Северния скоростен възел край Велико Търново. Имаме отчуждителни процедури, парцеларен план и подробен устройствен план, които ще дадат параметрите на бъдещето разположение”. Това каза регионалният министър Николай Нанков при откриването на обновения път Горна Оряховица – Арбанаси. По негови думи пътният възел е реално продължение на автомагистралата Русе – Бяла – Велико Търново. „Без скоростния възел обричаме Търново на огромен тежкотоварен трафик, което е недопустимо”, заяви Нанков.

По негови думи аутобанът Русе – Велико Търново ще се изгражда с национално финансиране и с публично-частното партньорство. „Две китайски компании са готови да вложат до 1,5 млрд. евро в пътя и тунела под Шипка. Подписахме и меморандуми за партньорство и разбирателство с Китай включително и за втори мост над р. Дунав при Русе”, обяви Нанков и подчерта, че Северна България ще бъде приоритетна за финансиране по бюджетна линия..

Регионалният министър съобщи, че до края на годината ще бъдат довършени ремонтите на пътя Присово – Миндя и в участъка Ресен – Самоводене. „В подготовка сме и ще обявим процедурата за ремонт на пътя от  град Елена през Златарица за Лясковец, който ще се извърши с частично финансиране по ОП „Региони в растеж” и със средства на Агенция „Пътна инфраструктура”, поясни Нанков.